130 / OOSTENBURG 11GH HOUTRAK / AMSTERDAM

Project Houtrak, ontworpen in samenwerking met Workshop Architecten, ligt aan de kop van de Oostenburgervaart op het eiland Oostenburg. Het voormalige industrieterrein is de afgelopen jaren getransformeerd tot een dynamische stadswijk met een mix van woon- en werkgebouwen. Het complex bestaat uit twee panden – één 6-laags blok met gerecycled Azobé houten gevels en massief houten balkons georiënteerd op het water en een 4-laags volume met sheddaken, voorzien van zwartbruine metalen gevelcassettes, georiënteerd op Isaac Titsingkade en het Lijnbaanpad.

Het casco wordt opgebouwd met het modulaire CD20 bouwsysteem, bestaand uit houten kolommen en massieve prefab betonnen vloerplaten. Zo ontstaat een flexibel casco waarmee een hoge bouwsnelheid kan worden bereikt en flexibiliteit aan indeling en gebruik voor nu en in de toekomst wordt geboden.

Beide gebouwen hebben een entree aan de Isaac Titsingkade en zijn verbonden door een compact maar groen lichthof waaraan alle woningvoordeuren grenzen. De begane grond is ingedeeld met twee-laagse split-level woningen met extra hoge woonruimte. De verdiepingen zijn ingedeeld met een variatie aan appartementen, van compacte studio’s tot grote lofts. Het houten pand heeft zeer diep uitkragende balkons aan het water, het metalen pand heeft half inpandige balkons die onderdeel uitmaken van de gevel en zo de privacy naar de buren waarborgen. Op het houten pand is een collectieve daktuin ontworpen door Flux landschapsarchitecten.

Projectgegevens

Houtrak
Oostenburg kavel 11GH, Amsterdam

Ontwerp–realisatie
2021–2024 (in uitvoering)

Samenwerking met Workshop Architecten

Programma
36 appartementen, werkruimte, collectieve daktuin

Bruto vloeroppervlak
3.339 m2

Projectteam  
Marcel Lok, Jesse Stortelder

Landschapsarchitect
Flux landscape architecture

Opdrachtgever
Vorm Ontwikkeling

Aannemer
Vorm 2050

Constructeur
Vocon

Bouwfysisch adviseur
Buro Bouwfysica

Projectadres
Isaac Titsinghkade 2–4

Fotografie
Anna Odulinska, Tim Stet (maquette), Stadsarchief Amsterdam

Visualisaties
De Beeldenfabriek