123 / WOONHUIS & STUDIO / WIJDEMEREN

Een monumentaal oud-Hollands woonhuis, naar ontwerp van H.J.A. Hissink uit 1908, en een naastgelegen werkplaats zijn grondig verbouwd en gereedgemaakt voor de toekomst. Het woonhuis heeft een vierkante plattegrond van negen bij negen meter met een hooggelegen begane grond laag en een verdieping met kruisvormige kapspanten. De oorspronkelijke indeling met een middengang en aan weerszijden woonfuncties is in de jaren 70 drastisch gewijzigd, waarbij veel authentieke details aan het oog zijn onttrokken of verloren zijn gegaan. De ingrepen borduren voort op de ontstane situatie van vijftig jaar geleden, maar maken oorspronkelijke karakteristieken van het huis zichtbaar.

Aan de buitenzijde van het woonhuis zijn de entreetrap en luifel uit de jaren 70 vervangen door een grindbetonnen zigzagtrap en een ultradunne stalen luifel. Dit is de enige zichtbare toevoeging aan de straatzijde die de grootschalige renovatie van beide monumenten verraadt. Binnen, in het hart van het woonhuis, is een functioneel volume geplaatst. In dit eikenhouten ‘meubel’ zijn de TV en keukenkasten, het toilet en trappen naar een kelder en bovenverdieping opgenomen. Het volume resulteert op de begane grond in verschillende plekken: een keuken met eethoek, een zithoek en een werkplek. Vanuit de woningentree bieden twee glazen taatsdeuren zicht op de keuken en woonkamer. Een vide zorgt voor verbinding met de bovenverdieping, waardoor vanuit de entree het geknikte dak met daklicht te ervaren is. De eikenhouten trap is ‘verstopt’ achter deuren en schermt het slaapdomein op de verdieping af. Daar bevinden zich drie grote slaapkamers, een wasruimte en een riante badkamer met terrazzo vloer. De kapspanten zijn weer in zicht gebracht, waardoor de verdieping enorm aan ruimtelijkheid heeft gewonnen.

Tegen de achtergevel van het woonhuis is een serre geplaatst, enkele treden lager dan de begane grond van het huis, om een buitenkamer te creëren. Het dak van de serre is opengewerkt ter plaatse van de raamopeningen in de bestaande gevel. Daklichten houden de lichtinval door de bestaande kozijnen vrij en zorgen voor fraai strijklicht op de oorspronkelijke gemetselde gevel. Via de serre is door middel van een glazen tunnel een verbinding gemaakt met de naastgelegen vroegere werkplaats, nu studio, die weer enkele treden lager ligt.

De werkplaats, die in de loop der jaren enigszins is scheefgezakt, is opnieuw gefundeerd en intern gestript. Hierbij is ook de verdiepingsvloer verwijderd, waardoor de volledige utilitaire ruimte ervaarbaar is. De multifunctionele ruimte wordt gebruikt als werkruimte en muziekstudio. Een keuken, toilet en gastenverblijf zijn in het achterste deel van de schuur ondergebracht in een blauwstalen volume, dat vrijgehouden is van de gevels en het dak. Bovenop dit volume is er plaats voor fitness. Door het volume los te houden, blijft ook in het achterste deel van de schuur de volledige ruimte ervaarbaar.

Door de koppeling van beide gebouwen is van een losstaand woonhuis en schuur een sequentie van woon-, werk-, sport- en logeerruimte ontstaan. Elk met een eigen sfeer, ruimtelijkheid en hoogwaardige afwerking. De tuin rond de studio en het woonhuis is opnieuw ingericht, zodat beide gebouwen als een ensemble van volumes worden omringd door een tuin met verschillende terrassen, grassen, planten, struiken en bomen. Met subtiele maar krachtige ingrepen zijn beide gebouwen gereed voor de komende 100 jaar.

Projectgegevens

Woonhuis & studio
Wijdemeren

Ontwerp/realisatie
2020–2024

Programma
Woning, muziekstudio, gastenverblijf, maatwerk interieur

Bruto vloeroppervlak
212 m2 (woonhuis), 192 m2 (studio)

Projectteam  
Marcel Lok, Jesse Stortelder, Stefani Vozila

Opdrachtgever
Particulier

Cultuurhistorisch adviseur
Marijke Beek

Aannemer
H. Meijer Aannemingsbedrijf

Constructeur
De Ingenieursgroep

Bouwfysisch adviseur
Blankestijn Installaties

Interieurbouw
Van de Geer

Tuin/landschap
Kroeze hoveniers

Betontrap
Nimis

Maquette
Amber van den Heuvel

Fotografie
Anna Odulinska, Tim Stet (maquette)