069 / KONINGINNEWEG / AMSTERDAM
Uit een studie naar drie villa’s van het Park Plaza Vondelpark Hotel is de opdracht voor de transformatie van de monumentale villa aan de Koninginneweg voortgekomen. Deze villa werd in 1903 door J.A. van Straaten ontworpen. Het pand is oorspronkelijk gebouwd als drie geschakelde herenhuizen, maar in de jaren 70 is de functie, gelijktijdig met de bouw van de naastgelegen hotelvilla, veranderd naar die van hotel.
In het ontwerpvoorstel wordt het pand gerenoveerd en getransformeerd naar een villa met vijf hoogwaardige, luxe appartementen. De ruimtelijke structuur is opengewerkt en de appartementen zijn per bouwlaag ingedeeld. De houten paalfundering wordt vervangen door een betonnen tafelconstructie en aan de buitenzijde is voorgesteld de villa geheel in de originele staat terug te brengen, inclusief twee schoorstenen en de torenspits die in de Tweede Wereldoorlog is verdwenen. Qua energieprestaties gaat het pand voldoen aan de huidige eisen van nieuwbouw. Daarvoor wordt naast het pand, op de plek van een garagebox, een nieuw volume met fietsenbergingen en installatieruimte gerealiseerd. Een nieuwe ‘onzichtbare’ toevoeging is een verzonken dakterras voor het hoogstgelegen appartement. Met deze aanpassingen zal de villa zijn originele grandeur terug krijgen.
Na het verlenen van de bouwvergunning is het pand door de opdrachtgever verkocht aan een partij die de uitvoering met een ‘eigen’ architect heeft voortgezet. Daarbij is de woonbestemming naar kantoorbestemming omgezet en zijn enkele, voor ML_A essentiële ontwerpvoorstellen, zoals herstel van de torenspits, de garage-box en het verzonken dakterras met schoorstenen, helaas niet uitgevoerd.
Projectgegevens
Transformatie van monumentale villa
Koninginneweg 28-32, Amsterdam
Ontwerp
2014–2016
Programma
5 appartementen, garagebox
Bruto vloeroppervlak
1.838 m2
Projectteam
Marcel Lok, Nadine der Kinderen, Rinse Tjeerdsma, Sharon Sportel
Opdrachtgever
PPHE Hotel Group
Aannemer
Schakel & Schrale
Constructeur
Pieters Bouwtechniek
Bouwfysisch adviseur
WKZ
Maquette
Ernst Dullemond (hout), Nadine der Kinderen (beton), Studio KU+ (3d print)
Fotografie
Tim Stet (maquette)